Istoria ceaiului de dupa masa

Afternoon Tea – Ceaiul de dupa masa

Ceaiul servit dupa masa reprezinta ocazia perfecta de a sarbatori evenimente speciale sau lucruri marunte…suntem siguri ca veti fi de acord cu aceasta afirmatie. In timp ce suntem ocupati sa perfectionam modul de preparare sau sa alegem intre traditionalul Afternoon Tea sau un usor ceai verde, ne-am pus intrebarea cine a decis ca ceaiul de dupa masa trebuie sa fie un ritual. De ce sa nu servim un ceai “pe drum” sau sa il servim seara. A trebuit sa aflam aceste lucruri, iar acum suntem incantati sa le impartasim cu voi…

Chiar de la inceputul secolului XIX s-a remarcat un cunsum sporit de ceai, iar daca sursele noastre sunt de incredere, acest fapt se datoreaza Ducesei Anna a 7-a de Bedford. In acele vremuri, majoritatea oamenilor serveau doar doua mese pe zi: micul dejun si cina de la ora 8-9 seara.

Se pare ca dupa mesele erau foarte lungi si obositoare, iar bietei ducese ii era foame si se simtea deprimata. Astfel, pentru a se inveseli si a-si potoli foamea, ducesa a inceput sa ceara in fiecare dupa masa o cana de ceai si o felie de paine cu unt, fapt ce s-a transformat incet, incet intr-un obicei. Nu a durat mult pana a inceput sa isi invite si prietenii la o cana de ceai. Obiceiul a fost preluat de nobilimea engleza si a devenit o oaza zilnica de relaxare, in care ducesele si nu numai aveau ocazia sa se intalneasca si sa discute.

Hotelurile si restaurantele au inteles repede potentialul acestui obicei, iar Londra a dezvoltat o traditie care s-a pastrat pana in timpul celui de al doilea Razboi Mondial.

Ceaiul de dupa masa ramane si azi definitoriu pentru cultura engleza si chiar daca nu mai este posibil sa fie servit in fiecare zi, nimic nu se compara cu o ora petrecuta alaturi de prieteni cu o delicioasa cana de ceai in fata. Va invitam si pe voi sa savurati astfel de momente, intr-o companie placuta si bucurandu-va de exceptionala aroma a unui ceai English Afternoon. Ducesele inca o fac!